Transpersonal είναι ο τόπος της δημιουργικότητας, του παιχνιδιού και της φαντασίωσης –καθοδηγούμενης και μη. Είναι το επίπεδο συνειδητότητας μέσα από το οποίο αποδεχόμαστε ότι είμαστε όντα με ψυχή και πνεύμα.

Η κοινωνία μάς βοηθά να αναπτυχθούμε στο προσωπικό επίπεδο, αλλά όχι στο δια-προσωπικό. Σ αυτό το επίπεδο, ο καθένας αναλαμβάνει μόνος του την πρωτοβουλία.

Ο ρόλος του Transpersonal coaching είναι να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από ψευδαισθήσεις και λανθάνουσες αντιλήψεις-στερεότυπα, γιατί συνήθως αυτές είναι που δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε, και όχι οι συνθήκες οι ίδιες. Όπως είπε κάποτε και ο Mark Twain :

Οι ιστορίες που διηγούμαστε, δημιουργούν θαυμάσιες ευκαιρίες εξερεύνησης του τρόπου αφήγησης της Προσωπικότητάς μας και του τι Εκπροσωπούμε στη ζωή μας . Ο συνδυασμός αυτών των δύο, έχει πολύ μεγάλη αξία για το coaching .
 
Ο κορμός στο Narrative Coaching είναι η αναζήτηση των συστατικών που περιέχουν οι ιστορίες των ανθρώπων, τα οποία ‘αποζητούν’ την πρόκληση, τον επαναπροσδιορισμό ή τη διαφορετική ερμηνεία, ώστε να προκύψει ένας νέος ορισμός του προβλήματος . Είναι μια 360 μοιρών εμπειρία που οδηγεί τον πελάτη να συνειδητοποιήσει πώς κατασκευάζει την ιστορία του, τα όρια και τις επιρροές του και ν ανακαλύψει νέες δυνατότητες .

To solution focused coaching είναι μία προσέγγιση προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα και στις δυνατότητες του πελάτη. Τον βοηθά  να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, προκαλώντας και ανακατασκευάζοντας λύσεις για το πρόβλημά του. Αντί να ασχολείται με  την αιτία του προβλήματος, δίνει προτεραιότητα στις δεξιότητες, τις δυνάμεις, τις γνώσεις και την εμπειρία του πελάτη. Ο ρόλος του coach είναι να αποσαφηνίσει, να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει τους πελάτες του να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν λύσεις που είναι λειτουργικές για τους ίδιους.  Είναι μία πρακτική προσέγγιση, διεθνώς αναγνωρισμένη από τη 10ετία του ’90 με πραγματικά ωφέλιμα αποτελέσματα.

Η λέξη Coach προέρχεται από την πόλη Kocs της Βόρειας Ουγγαρίας. Εκεί κατασκευάστηκαν πριν 700 χρόνια οι πρώτες ιππήλατες άμαξες (coaches) από τις οποίες πήρε και το όνομά του. Στα μισά του 19ου αιώνα, προέκυψε στα βρετανικά πανεπιστήμια, η slang έκφραση Coach για τον καθηγητή ή έμπειρο υπάλληλο με διοικητική εξουσία, που προγύμναζε του εύπορους φοιτητές. Είχε δηλαδή τη γνώση να ‘τραβήξει ’ στην επιτυχία τον φοιτητή, όπως το άλογο είναι εκπαιδευμένο να τραβάει την άμαξα (λεξικό Μπαμπινιώτη:coach).

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε Life Coaching; Υπάρχουν κάποιες στιγμές που το Life Coaching είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ. Όταν:

Πως είναι να είσαι ο Χαράλαμπος Πετράς, η ψυχή του Athens Coaching Institute; Διαβάστε την συνέντευξη που έδωσε στη LifeFocus ο άνθρωπος που ''κτίζει'' το Life Coaching στην Ελλάδα.

Δήλωσε συμμετοχή στον φωτογραφικό Διαγωνισμό ''Πώς απεικονίζεται η Επιτυχία''.

Πώς απεικονίζεται για σένα η Επιτυχία;

Τι σημαίνει για σένα Επιτυχία;

Μπορείς να τη φωτογραφήσεις ;

Το να γίνεις σωστός Life Coach δεν είναι μόνο θέμα εξάσκησης, εμπειρίας, γνώσεων αλλά και θέμα ταλέντου. Υπάρχουν όμως μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει και να μην κάνει ένας καλός Life Coach και τα οποία, εφόσον τα έχετε υπόψη σας, μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν αυτός που έχετε απέναντί σας ''το έχει''.

Από τότε που ήμασταν παιδιά οι ημέρες του Πάσχα σήμαιναν κυρίως χαρά, μία χαρά που ήταν αποτέλεσμα των διακοπών, των δώρων από τον νονό ή την νονά, των πρώτων παγωτών της χρονιάς, του ερχομού των χελιδονιών και της Άνοιξης. Αυτές τις Ημέρες του Πάσχα, ας ξανα-ανακαλύψουμε την Χαρά τους!

''Η Έλενα Σαράντη ξεκίνησε τη ‘σταδιοδρομία’ της με άπειρες ώρες προπόνησης στο windsurf. Μετά τα πρωταθλήματα, ολοκλήρωσε ένα Bachelor στο Marketing Management''. Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Businesswoman.gr 

Επικοινωνία


info@lifefocus.gr
+30 210 722 3540
LifeFocus
Χάρητος 31, 10675, Κολωνάκι